Beppu
Matkalla Fukuokasta Osakaan pysähdyimme pariksi yöksi n. 130 000 asukkaan opiskelijakaupunkiin nimeltä Beppu. Kaupunki on aika lailla kuollut päivisin, sillä valta-osa pienemmistä kaupoista on kiinni eikä kaupungilla liiku kovinkaan paljoa ihmisiä. Opiskelijat saapuvat illan viettoon viikonloppuisin, jolloin kaupunki herää henkiin hieman enemmän.
Eniten toimintaa löytyi Youme-tavaratalosta, joka oli käytännössä astetta isompi vastine Suomen Stockmannille tai Sokokselle. Tavaratalosta löytyi mm. pelihalli, jossa vietimme useamman tunnin pelaamassa kolikkopelejä – voittamatta mitään.
Englannilla ei myöskään Beppussa pärjää kovin hyvin, sillä kyltit ovat pääasiallisesti kirjoitettu vain japaniksi (toisin kuin suurkaupungeissa, joissa hieman enemmän näkee länsimaisia kirjaimia), joten esimerkiksi ruokaa tilatessa jouduimme jännittämään jonkun verran mitä tuleman piti.
Vierailullemme Beppuun oli pääasiallisesti kaksi syytä: kylpemiseen tarkoitetut onsenit ja katseltaviksi tarkoitetut jigokut.
Onsen eli kuuma lähde kylpemiseen
Onsenit eivät ole ainoastaan Beppun erikoisuus vaan niitä löytyy ympäri Japania. Olimme kuitenkin etukäteen tutkineet, että näitä kuumia kylpyjä löytyy erityisen paljon Beppusta joten päädyimme siksi pysähtymään kyseiseen kaupunkiin.
Beppussa onseneita löytyy niin ryokan-majataloista ja hotelleista kuin myös julkisista, meidän uimahalleja muistuttavista, kylpylöistäkin.
Lue lisää onseneista täällä ->
Jigoku eli kuuma lähde katseltavaksi
Jigokut (ks. kuvat sivun lopusta) ovat vain Beppussa sijaitsevia kuumia lähteitä, joissa geoterminen purkautuminen maan alta aiheuttaa kuumien lähteiden kuplinnat. Jigokut ovat myrkyllisiä, joten ne ovat tarkoitettu ainoastaan ihailtavaksi. Vesi lähteissä on muuten värjättyä, eikä suinkaan pulppua sen värisenä maan alta.
Vierailimme Beppussa katselemassa jigokuja, jotka kieltämättä olivat tehty näyttäviksi. Beppusta jigokuja löytyy yhteensä 8 erilaista ja kävelyretkeen kannattaa varata puolisen päivää. Kuusi näistä ovat lähellä toisiaan (n. 500 metrin kävelyetäisyydellä), kaksi hieman kauempana.
Jigoku-reitin varrella on myös eläimiä joista mielenkiintoisimpia lienevät virtahepo ja krokotiilit.
Ryokan eli japanilainen majatalo
Valitsimme majapaikaksemme Beppussa matkaoppaista löytämämme budjettiluokan ryokan-majatalon nimeltä Nogami Honkan, joka sijaitse hyvällä paikalla aivan Beppun keskustassa.
Kyseiseen ryokaniin pystyi tehdä nettivarauksen etukäteen ja hinta ei ollut kuin n. 50€ / yö, joten päädyimme kokeilemaan onneamme. Vertailun vuoksi; astetta tasokkaammat ryokanit maksavat yleensä n. 150-200€ / yö.
Nogami Honkanissa nukutaan perinteiseen ryokan-tapaan tatamilla (lattialla) patjojen päällä. Vaikka alkuun ajatus hieman epäilytti, saimme nukuttua tatamilla varsin hyvin eikä eroa hotellisänkyyn huomannut lainkaan.
Ominaista ryokaneille on myös se, että siellä pukeudutaan yukataan (vähän niin kuin kimono) esimerkiksi kylpyyn siirryttäessä, mikä oli hauska kokemus jo itsessään.
Nogami Honkanissa oli myös oma yksityinen onsen, jonka pystyi varaamaan maksutta omaan käyttöön.
Kuvia Beppusta
- Jigoku-lähde Beppussa
- Jigoku-alueet ovat otollisia krokotiiilien lisääntymiselle
- 95-asteinen jigoku
- Jigoku
- Virtahevot pitävät myös jigokuista
- Harmaa jigoku
- Jigokujen maan alta pulppuava neste on vaarallista
- Jigokut ovat upean näköisiä
- Beppun suurin tavaratalo YOUME
- Pikkukaupat olivat valtaosin kiinni arkipäivisin
- Beppun kaupunki
- Kujat olivat aika autioita
- Beppun pääkatu
- City of Beppu